fbpx

Wat doet een relatietherapeut?

Blog geschreven door: Niek Rosens M.A. & M.Sc. Online Gz-Psycholoog & Oprichter Psycholoog op Afstand

Goed nieuws voor de liefde: steeds meer stellen zetten de stap naar de relatietherapeut. In plaats van aan te blijven modderen of uit elkaar te gaan, zijn meer en meer koppels bereid hulp in te schakelen. We doen dat bovendien ook eerder, voordat de bom echt gebarsten is. Misschien denken jij en je partner er ook wel over om in relatietherapie te gaan. Wat kan je dan precies verwachten? Wat doet een relatietherapeut en waar kan relatietherapie jullie mee helpen?

Plan een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog

Het doel van relatietherapie

Ben je sceptisch over relatietherapie? Dan ben je niet de enige. Kan een relatietherapeut er echt voor zorgen dat jij weer verliefd wordt op je partner? Dat de liefde en de romantiek terugkeert? Nee, diepgaande gevoelens zoals verliefdheid, liefde en romantiek laten zich niet sturen. Een relatietherapeut kan jullie dat dan ook niet op een presenteerblaadje aanbieden.

Negatieve patronen doorbreken

Wat een relatietherapeut wel kan doen, is jullie helpen elkaar beter te begrijpen. Dit doet de therapeut door negatieve gedrags-, communicatie- en gedachtepatronen te identificeren en te helpen doorbreken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • terugkerende ruzies over hetzelfde onderwerp
  • een gevoel van afstand en mislukte pogingen tot toenadering
  • problemen met intimiteit en seksualiteit
  • verschillen in levensstijl of toekomstvisie
  • een gevoel van ‘langs elkaar heen leven’

In vrijwel alle gevallen is sprake van een onderliggend probleem. Wat is dat probleem? Waar gaat het keer op keer fout? Waar draait het nu écht om? Het antwoord op dit soort vragen geeft al heel veel inzicht.[1]

Het draait vooral om het doorbreken van de vicieuze cirkel van een haperend samenzijn.”[2]
-Relatietherapeut Marcelino Lopez

Elkaar beter begrijpen

Vervolgens helpt een relatietherapeut koppels om die negatieve patronen te vervangen met positieve patronen. Hiervoor is het essentieel dat beide partners onder woorden kunnen brengen wat ze van elkaar verwachten en wat ze de ander kunnen bieden. Door de juiste vragen te stellen en dieper op bepaalde zaken in te gaan, stuurt de therapeut de gesprekken hierover. Zo leren jullie elkaar beter begrijpen.[3]

De liefde weer terugvinden

Dat wederzijdse begrip zorgt ervoor dat problemen eenvoudiger opgelost kunnen worden. Jullie zijn bijvoorbeeld eerder bereid water bij de wijn te doen. Of jullie vinden het makkelijker om een onderling verschil simpelweg te accepteren voor wat het is. Dat kan er uiteindelijk voor zorgen dat jullie de liefde en romantiek weer terugvinden.

Soms is dat niet het geval. Soms komen stellen toch tot de conclusie niet samen verder te willen. Maar ook dan blijkt relatietherapie effectief: het is vaak de sleutel tot het op respectvolle wijze uit elkaar gaan.

relatietherapie

Hoe gaat een relatietherapeut te werk?

In relatietherapie gaan jullie onder begeleiding met elkaar in gesprek. Aan de hand van verschillende gesprekstechnieken probeert de relatietherapeut de relatieproblemen te doorgronden. Hierbij kunnen jullie allebei jullie verhaal doen. De relatietherapeut oordeelt niet en trekt geen partij. Hij of zij zal proberen in te zoomen op de belangrijke zaken. Ook kan de therapeut jullie verhalen op inzichtelijke wijze samenvatten en tot de kern terugbrengen.

Vormen van relatietherapie

De technieken die de therapeut toepast zijn afhankelijk van de therapievorm. Vaak is relatietherapie een combinatie van de volgende soorten relatietherapie:

  • Cognitive Behavioral Couple Therapy (CBCT): CBCT is een van de oudste vormen van relatietherapie. Het is een erg praktische vorm, die de nadruk legt op het verbeteren van de communicatie en het probleemoplossend vermogen.[4]
  • Integrative Behavioral Couple Therapy (IBCT): IBCT besteedt juist aandacht aan het accepteren van de emotionele en persoonlijke verschillen tussen twee partners. Dit kan veel rust en acceptatie teweegbrengen brengen. Het haalt de druk van de ketel.[5]
  • Self-Regulatory Couple Therapy (SRCT): SRCT is een waardevolle aanvulling op bovenstaande vormen van relatietherapie. Hier draait het namelijk om wat je zélf kunt doen. Op welke aspecten van de relatieproblemen heb jij zelf controle? Zelfontwikkeling is het belangrijke doel van SRCT-therapie.[6]
  • Emotionally Focused Therapy (EFT): EFT is momenteel een van de meest populaire therapievormen. EFT-therapie gaat ervan uit dat de meeste relatieproblemen worden veroorzaakt door hechtingsproblemen. Het focust daarom op onderwerpen als verbondenheid, loyaliteit, vertrouwen en kwetsbaarheid.[7]

Hoe de relatietherapeut precies te werk gaat, is afhankelijk van de omstandigheden: de relatieproblemen, jullie persoonlijke voorkeuren en de expertise van de therapeut. Bij Psycholoog op Afstand helpen we je graag de beste relatietherapeut voor jullie te vinden.

Plan een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog

Online naar een relatietherapeut

Omdat relatietherapie aan de hand van gesprekken plaatsvindt, kan je het ook eenvoudig online volgen. Steeds meer koppels verkiezen online relatietherapie boven traditionele, ‘offline’ relatietherapie. Het heeft namelijk flink wat praktische voordelen. Zo ben je geen reistijd kwijt, volg je de therapie vanuit de vertrouwde omgeving van je eigen huis, en heb je altijd toegang tot relatietherapie, waar je ook woont.

Relatietherapeut in het buitenland

Omdat veel stellen na emigratie in het buitenland last krijgen van relatieproblemen, is online therapie een uitkomst voor expats. Jullie kunnen op deze manier gewoon relatietherapie in het Nederlands volgen. Veel relatietherapeuten van Psycholoog op Afstand wonen bovendien zelf ook in het buitenland. Er is daarom altijd wel een therapeut in jullie tijdzone te vinden. Als ervaringsdeskundigen begrijpen zij jullie problemen bovendien als geen ander.

Relatietherapie is een vak apart

Relatietherapie wordt steeds minder taboe. Dat is een mooie ontwikkeling. Maar het heeft er ook voor gezorgd dat relatietherapeuten het druk hebben. De meeste psychologen zijn meer algemeen geschoold in de cognitieve gedragstherapie. Niet elke psycholoog kan zomaar relatietherapeut worden. Let bij de zoektocht naar een relatietherapeut dan ook goed op zijn of haar kwalificaties, ervaring en expertise. 

Psycholoog op Afstand heeft ervaren en professionele relatietherapeuten in dienst. Zij zijn bovendien ook allemaal officieel (gz-)psycholoog. Ben je benieuwd of wij jullie verder kunnen helpen? Plan gerust een kennismakingsgesprek met ons in!


Gratis kennismaking

Start vandaag nog met een gratis kennismakingsgesprek en ontdek of online therapie bij jou past!

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Veel gestelde vragen over relatietherapie

    Wat is EFT-therapie?

    EFT-therapie is een vorm van relatietherapie, ontwikkeld door de Amerikaanse psychologe Sue Johnson. EFT-relatietherapie gaat ervan uit dat de meeste relatieproblemen worden veroorzaakt door hechtingsproblemen. Het focust daarom op onderwerpen als verbondenheid, loyaliteit, vertrouwen en kwetsbaarheid.

    Wat doet een relatietherapeut?

    Een relatietherapeut past gesprekstechnieken toe om relatieproblemen te doorgronden en op te lossen. De relatietherapeut brengt de verhalen van beide partners terug tot de kern en identificeert onderliggende problemen en gedragspatronen. Op basis hiervan kan gewerkt worden aan verbetering. 

    Is online relatietherapie effectief?

    Een relatietherapeut helpt koppels door middel van gesprekstherapie. Dit kan uitstekend online plaatsvinden. Online relatietherapie biedt bovendien veel praktische voordelen. Ook is online relatietherapie een uitkomst voor Nederlanders in het buitenland.

    Gebruikte bronnen

    [1] L.H.A. Keijsers, Protocol voor relatietherapie: gebaseerd op EFT en CBCT, Rotterdam 2016.

    [2] RTL Nieuws, ‘In de spreekkamer van de relatietherapeut’, 2 november 2019, via RTLnieuws.nl.

    [3] RTL Nieuws, ‘In de spreekkamer van de relatietherapeut’, 2 november 2019, via RTLnieuws.nl.

    [4] D.H. Baucom, N.B. Epstein, J.S. Kirby, & J.J. LaTaillada, ‘Cognitive-Behavioral Couple Therapy’, in: A.S. Gurman, J.L. Lebow, & D.K. Snyder (eds.), Clinical Handbook of Couple Therapy (pp. 23-60), New York 2015.

    [5] A. Christensen, S. Dimidjian, & C.R. Martell, ‘Integrative Behavioral Couple Therapy’, in: A.S. Gurman, J.L. Lebow, & D.K. Snyder (eds.), Clinical Handbook of Couple Therapy (pp. 61-94), New York 2015; 

    [6] W. Kim Halford, ‘Self-Regulatory Couple Therapy’, in: W.K. Halford, Brief Therapy for Couples: Helping Partners Help Themselves (pp.42-66), New York 2003.[7] S. Johnson & B. Bradley, ‘Emotionally Focused Couple Therapy: Creating Loving Relationships’, in: J.H. Bray & M. Stanton (eds.), The Wiley-Blackwell Handbook of Family Psychology (pp. 402-415), New Jersey 2009.

    Contact
    close slider