fbpx

Waarom en wanneer praten met een psycholoog?

Blog geschreven door: Niek Rosens M.A. & M.Sc. Online Gz-Psycholoog & Oprichter Psycholoog op Afstand

Je hoort er tegenwoordig bijna niet meer bij als je niet ooit eens bij een psycholoog op de bank hebt gezeten. Maar is dat eigenlijk wel nodig? Voor wie is therapie nu echt bedoeld? Waarom en wanneer zou je met een psycholoog gaan praten? Dat het steeds gebruikelijker wordt om in therapie te gaan, heeft een goede reden. Een psycholoog behandelt namelijk allang niet meer alleen ernstige, psychische aandoeningen. Steeds meer mensen, met uiteenlopende problemen, hebben daardoor baat bij therapie.

Plan een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog

Wanneer ga je naar een psycholoog?

Psychologen zijn er in allerlei soorten en maten. Het vakgebied is net zo divers als onze geestelijke gezondheid. Sommige psychologen hebben van ernstige mentale problemen hun expertise gemaakt, anderen werken meer als coach, en helpen mensen die simpelweg even niet meer weten hoe nu verder. Je kunt dus ook voor uiteenlopende zaken bij een psycholoog terecht.

  • voor de behandeling van officiële psychische aandoeningen en geestesziekten
  • voor het voorkomen en genezen van milde psychologische problemen
  • voor psychologische ondersteuning bij levensveranderende omstandigheden 
  •  voor psychologische hulp als je ‘met jezelf in de knoop zit’
  • voor zelfreflectie, zelfkennis en zelfontwikkeling
  • voor een controle van je mentale gezondheid

Als je een officiële psychische aandoening hebt

Sommige mensen met een psychische aandoening lopen in het dagelijks leven helemaal niet tegen problemen aan. Zeker als de aandoening met medicatie goed onder controle gehouden kan worden, is therapie niet nodig. Vaak is echter sprake van een combinatie van medicatie en therapie. En ook als je in het verleden met een stoornis, verslaving of depressie te maken hebt gehad, kan het verstandig zijn regelmatig even met een psycholoog te blijven praten. Therapie kan effectief voor verlichting en verbetering zorgen bij de volgende aandoeningen:

  •  persoonlijkheidsstoornissen, zoals borderline of schizofrenie
  • ontwikkelingsstoornissen, zoals autisme of ADHD
  • angststoornissen, zoals straatvrees of bepaalde fobieën
  •  dwangstoornissen of obsessieve compulsieve stoornissen (OCS)
  • eetstoornissen, zoals anorexia of boulimia nervosa
  • depressie
  • verslaving
  • trauma en posttraumatische stressstoornis
praten met een psycholoog

Als je psychologische problemen ontwikkelt

Niet lekker in je vel zitten. Daar hebben we allemaal wel eens last van. Maar misschien zit jij al wel zo lang niet lekker in je vel dat je psychologische problemen ontwikkelt. Onderstaande problemen komen vaak voor, maar zijn gelukkig goed te behandelen.

Stress, overspannenheid of burn-out

Werkstress is beroepsziekte nummer 1. Vanaf 2011 melden steeds meer mensen zich met klachten van overspannenheid bij de huisarts.[1] Als je er niet op tijd bij bent, ontwikkelt stress en overspannenheid zich uiteindelijk tot een burn-out. Een psycholoog kan je leren hoe je stress vermindert en hoe je er beter mee omgaat.

Depressieve klachten

Ook bij somberheid en depressieve klachten is het verstandig op tijd aan de bel te trekken. Een depressie kan maanden tot jaren aanhouden en op latere leeftijd terugkeren. Voorkomen is dus beter dan genezen. Vooral jongeren, pas bevallen moeders, werknemers in stressvolle beroepen, mantelzorgers, huisartspatiënten en chronisch zieken lopen het risico een depressie te ontwikkelen.[2]

Overige psychische problemen

Niet lekker in je vel zitten kan ook tot gevolg hebben dat je angst- of paniekklachten ontwikkelt. Sommige mensen krijgen meer dan normaal last van faalangst. Dat belet je de dingen te doen die je leuk vindt. Een psycholoog leert je angstige gedachten te herkennen en onder controle te houden, waardoor je zelf de touwtjes in handen houdt.

Relatieproblemen

Als je in een relatie zit, kan je partner tot slot ook onder jouw psychische problematiek lijden. Of misschien loop je op persoonlijk vlak wel tegen problemen aan, juist omdat het met je relatie niet goed gaat. Steeds meer stellen kiezen daarom voor relatietherapie. In relatietherapie krijgen jullie de neuzen weer dezelfde kant op en leer je bovendien ook een hoop over jezelf!

relatietproblemen

Als je met levensveranderende omstandigheden te maken krijgt

Levensveranderende omstandigheden zorgen altijd voor opschudding. Of het nu positieve of negatieve omstandigheden zijn. Samenwonen, trouwen, een kind krijgen, verhuizen of emigreren zorgen er bijvoorbeeld voor dat je flink wat gewoonten en routines moet omgooien. Het gaat bovendien tegelijkertijd gepaard met een soort ‘afscheid’ van je oude leven. Wist je dat expats om die reden bijvoorbeeld tot een risicogroep behoren en relatief vaak ‘expat blues’ ontwikkelen? Een psycholoog ondersteunt je bij het opbouwen van je nieuwe leven.

Ziekte

Mensen die met een chronische ziekte leven of een heftige diagnose hebben gekregen, hebben ook baat bij therapie. In de gesprekken met een psycholoog leer je te focussen op het positieve – op wat nog wel kan – en word je weerbaarder tegen tegenslagen. Ook komt steeds meer wetenschappelijk bewijs aan het licht over het effect van positiviteit op onze lichamelijke gezondheid.[3] En sommige studies beweren al voorzichtig een verband te zien tussen therapie en een langere levensspanne bij terminaal zieke mensen.[4]

Als je met jezelf in de knoop zit

Heb je simpelweg het gevoel ‘vast’ te zitten? Weet je niet precies wat je nu wilt met je leven en ontbreekt de vooruitgang? Ook als je met iets relatief ‘kleins’ in de knoop zit, kan een psycholoog je helpen. Een psycholoog ziet elke dag zoveel verschillende situaties, klachten en problemen voorbij komen dat hij of zij precies weet hoe jij weer ‘uit de knoop raakt’. Het echte werk moet je zelf doen, maar een psycholoog reikt je handvatten aan en geeft je een duwtje in de goede richting.

Plan een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog

Als je jezelf beter wil leren kennen

Therapie is ontzettend nuttig als je jezelf en je gedachte- en gedragspatronen beter wilt leren kennen. Een psycholoog is ervoor getraind jouw situatie op een objectieve wijze ze te analyseren. Hij of zij kan daardoor vragen stellen die je misschien niet zag aankomen. Dat zet je aan het denken. Een psycholoog houd je op die manier een spiegel voor, waardoor jij ineens inziet welke zaken je zou kunnen veranderen als je dat zou willen. Soms komen er dingen bovendrijven waarvan je niet eens wist dat ze je dwars zaten. Of je brengt een overkoepelend, steeds terugkerend probleem aan het licht, waar je nu ineens de oplossing voor weet.

Als er eigenlijk niks mis is

Zie een bezoek aan een psycholoog als een controle van je mentale gezondheid. Net zoals je een afspraak maakt met je accountant, tandarts of kapper. Loopt alles nog zoals je wil? Leef je nog in overeenstemming met je doelen, dromen, normen en waarden? Dit is vaak heel nuttig voor mensen in lange relaties. Zo weet je zeker dat je dat wat jij belangrijk vindt niet uit het oog verliest.

Contact met een psycholoog is nu eenvoudiger en laagdrempeliger dan ooit. Zo kun je ook prima online terecht, bij Psycholoog op Afstand zelfs zonder wachtlijst. Ideaal als je in het buitenland woont, maar wel meteen een gesprek met een Nederlandse psycholoog in wil plannen.


Gratis kennismaking

Start vandaag nog met een gratis kennismakingsgesprek en ontdek of online therapie bij jou past!

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Veel gestelde vragen over online therapie

    Wanneer kan je naar een psycholoog?

    Iedereen kan bij een psycholoog in therapie gaan. Dat wordt ook steeds gebruikelijker. Een psycholoog behandelt namelijk allang niet meer alleen ernstige, psychische aandoeningen. Steeds meer mensen, met uiteenlopende problemen, hebben baat bij therapie.

    Waarmee kan een psycholoog je helpen?

    Het vakgebied van een psycholoog is net zo divers als onze geestelijke gezondheid. Een psycholoog kan je bijvoorbeeld helpen als je last hebt van een psychische stoornis, een depressie of burn-out. Maar je kan ook goed bij een psycholoog terecht als je simpelweg niet lekker in je vel zit of het gevoel hebt ‘in de knoop’ te zitten.

    Wat zijn de voordelen van praten met een psycholoog?

    Een psycholoog kan jouw situatie, in tegenstelling tot familie en vrienden, objectief analyseren. Hij of zij kan je daardoor een spiegel voorhouden en vragen stellen die je misschien niet zag aankomen. Zo leer je op je eigen gedrag en gedachten te reflecteren en krijg je meer zelfinzicht. Van die persoonlijke ontwikkeling heb je een leven lang profijt.

    Bronnen

    [1] RIVM. (2020, 16 november). ‘Overspannenheid en burn-out. Cijfers & Context. Trends’. Via: Volksgezondheidenzorg.info.

    [2] Trimbos-instituut. (z.d.). ‘Depressiepreventie: risicogroepen en gerichte aanpak’. Via: Trimbos.nl. Geraadpleegd op 5 maart 2021.

    [3] Fredrickson, B. (2009). Positivity. Macmillan Publishers.[4] Deze studie onderzocht bijvoorbeeld het verband tussen therapie en de levensspanne van kankerpatiënten, zie: Cunningham, A. J., & Edmonds, C. V. I. (2005). ‘Possible Effects of Psychological Therapy on Survival Duration in Cancer Patients’, Journal of Clinical Oncology 23(22), 5263. Via: Ascopubs.org.

    Contact
    close slider