In deze maatschappij waarin zowel op privé als zakelijk vlak steeds meer van ons wordt verwacht, ligt faalangst op de loer. Recent ben ik gestart met een post-hbo-opleiding tot faalangstreductietrainer en in deze blog geef ik je vijf praktische tips om uit de negatieve spiraal van faalangst te komen.
Wat is faalangst?
Volgens Wikipedia is atychifobie de angst om te falen, tekort te schieten of om aan bepaalde verwachtingen van jezelf of anderen niet te kunnen voldoen. Ik omschrijf het altijd als ‘iets wel kunnen maar zo bang zijn voor een slechte prestatie dat het niet lukt wanneer je het moeten laten zien aan anderen’. Ik richt me hierbij overigens vooral op cognitieve en sociale faalangst.
Denk positief
De RET-therapie is een vorm van cognitieve gedragstherapie waarvan Albert Ellis (1913-2007) de grondlegger is. Volgens Ellis zijn het niet de problemen die het ons zo moeilijk maken, maar de manier waarop we tegen deze problemen aankijken. Gedachten zijn bepalend voor ons gedrag en wanneer je positiever tegen situaties aankijkt, voel je je stukken beter en kun je gedrag aanpassen. Dit vergt natuurlijk veel oefening. De therapeuten van Psycholoog op afstand ondersteunen je hierbij van harte.
Ontspan regelmatig
Ontspanning is een uitstekend middel om jouw gedachten te veranderen. Wanneer je relaxed bent, ben je immers beter in staat bij jezelf naar binnen te kijken. Meditatie helpt bijvoorbeeld goed om opmerkzaam te zijn, spanning te herkennen en er tijdig naar te handelen. Ondanks dat meditatie door veel mensen nog steeds als iets zweverig wordt bestempeld, kun je al bij een korte meditatie zorgelijke gedachten kwijtraken en jouw concentratie verhogen. Er zijn veel gratis meditatie- of mindfulnessapps op de markt zoals ‘Stop, Breathe & Think’ en ‘Calm’. Probeer het eens uit!
Uitstelgedrag
Wanneer je druk ervaart door hoge verwachtingen van jezelf, mensen in je omgeving en misschien een laag zelfbeeld hebt, kan dit zorgen voor uitstelgedrag. Je stelt een lastig project of studieopdracht zo lang mogelijk uit en dit vergroot jouw frustratie, machteloosheid en zorgt soms zelfs voor schuldgevoelens. Knip dit grote, bijna onhaalbare doel op in kleinere doelen waarmee je vaker een succes boekt. Dit brengt voldoening, energie en de motivatie om verder te gaan.
Visualiseer
Wie kent het niet; je moet een presentatie houden voor een groep over een voor jou bekend onderwerp, maar alleen al bij de gedachte krijg je zweethanden. Vaak halen we ons allerlei negatieve gedachten in het hoofd die niet goed of niet waar zijn. Het is namelijk niet erg wanneer je jouw tekst even kwijtraakt. Benoem het en ga gewoon enthousiast verder. Bedenk je vooral dat niet iedereen jou aardig hoeft te vinden, maak het niet zo belangrijk. Dit dwingt respect af en heeft een positieve uitwerking op je zelfvertrouwen. Ook effectief: visualiseer van tevoren hoe goed de presentatie van begin tot eind verloopt en je zult zien dat dit uitkomt.
Maak fouten
Perfectionisme zie ik bovenal als iets positiefs; je doet er alles aan om jouw doel te bereiken. Dat werkt inspirerend voor anderen en met wilskracht kom je vaak erg ver. Op zich dus een mooie eigenschap. De gedachte ‘ik mag geen fouten maken’ kan er helaas toe leiden dat je juist fouten maakt en blokkeert. Maar wanneer je een fout herstelt, maak je een nieuwe verbinding aan in de hersenen die nog sterker is dan de vorige. Zie het dus als een nuttig proces en een kans om beter te worden. Gastblog door: Diane van Berkel, Communicatieadviseur en student hbo psychologie.
Start nu met een online psycholoog
Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.
Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Ramallah (Palestina) Oost-Jeruzalem, Doha (Qatar) tot Doesburg of Ede gewoon in Nederland.
Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.
Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl
Bronvermelding: Crul, P. (2020) Lefgasten