fbpx

Taboe

 (Gastblog door: Naomi Mulder, Toegepast Psycholoog, op het taboe rondom psychologische hulp) – Op het bezoeken van een psycholoog rust al jaren lang een taboe. Als je en psych bezoekt dan ben je gek. Niet goed bij je hoofd. Gestoord. Zwak. In mijn omgeving merk ik het ook. Mensen die weten dat ze eigenlijk naar een psycholoog moeten, maar die de stap om een afspraak te maken nog te groot vinden. Ze weten dat het ze verder kan helpen maar zijn toch bang om als ‘zwak’ beschouwt te worden.

Niet alleen door hun omgeving, maar misschien ook wel door zichzelf. Want ja, als je psychologische hulp nodig hebt, dan ben je duidelijk niet wijs en schijnbaar ook te zwak voor deze maatschappij. Natuurlijk denk ik hier als psycholoog zelf anders over. Maar zelfs als ik geen psycholoog was geweest, had ik dit niet zo gezien. Ik ben zelf ook al een aantal keer bij een psycholoog geweest. In het begin was ik er blij mee, eindelijk een helpende hand! En daarna, toen ik wat ouder werd, ben ik de psych gaan zien als een gesprekspartner. Iemand om even lekker mee te sparren over wat mij nu echt bezig houdt. Iemand die daar verdiepende vragen over kan stellen, iemand die je aan het denken kan zetten over hoe het ook anders kan.

Een Online Psycholoog als Gesprekspartner

Een Online Psycholoog als Gesprekspartner

Dit is ook wat ik merkte tijdens mijn opleiding. Daar zaten we natuurlijk met allemaal psychologen in opleiding bij elkaar onder begeleiding van een docent die zelf ook psycholoog is. Uitgebreid op jezelf en je kunnen reflecteren en tijdens supervisiebijeenkomsten vraagstukken aan elkaar voorleggen uit je eigen stage-praktijk, waren heel normaal tijdens de opleiding. Hier kon je niet alleen je hart luchten en kreeg je daar goede vragen en tips bij, ook was het een kans voor jezelf om je gespreksvaardigheden als psycholoog te oefenen. Een supervisiebijeenkomst leek dan ook vaak op een psychologische behandeling met één cliënt en vier psychologen die elkaar ondersteunden en aanvulde. Ik vond dit zelf ontzettend fijn. Als ik ergens mee in de knoop zat kon ik het daar bespreken en daarna had ik weer voldoende aanknopingspunten om zelf op weg te kunnen gaan.

Het was voor mij wel even wennen dat ik dit soort diepe gesprekken niet altijd met mijn vrienden en familie kon voeren. Iedereen deed natuurlijk ontzettend zijn best en was er voor me op de best mogelijk manier binnen hun kunnen, maar de verdiende vraagstelling van een psycholoog, die miste ik. In het begin vond ik dat frustrerend, tot ik me besefte wat ik dan eigenlijk van mijn vrienden en familie verwachtte en hoe onredelijk dat was. Ik verwachtte gesprekstechnieken waar ik zelf vier jaar voor in opleiding ben geweest, dan kan natuurlijk niet. Toen ik me dit besefte kon ik me daar gelukkig bij neer leggen en kon ik mijn verwachtingspatroon bijstellen.
Maar soms zijn de lieve woorden, het luisterende oor, het goed bedoelde advies en de schouder om op uit te huilen niet voldoende. Soms heb je behoefte aan meer diepgang in de gesprekken om erachter te komen wat je nodig hebt en hoe je dat kunt bereiken. Dat is een mooi moment om toch de stap te zetten en de psycholoog op te zoeken.

Het taboe doorbreken

Daarnaast zou ik zo graag het taboe doorbreken. Ondanks dat ik zelf psycholoog ben en naar een psych geweest ben, weet lang niet iedereen in mijn omgeving dit. Hoe stoer ik ook zeg dat ik het niet eens ben met het taboe dat op psychologische hulp rust, zelf houd ik hem ook in stand. Dat wil ik veranderen. Vanaf nu wil ik eerlijk kunnen zeggen dat ook ik wel eens naar een psych ben geweest en dat het mij goed geholpen heeft. Laatst heb ik dat al eens gezegd tegen een collega op het werk en ze reageerde heel begripvol! Ze behandelt mij nu niet anders, haar blik op mij is niet veranderd. Dus waarom heb ik het zolang geheim gehouden? Zoveel mensen in Nederland krijgen in hun leven te maken met psycholoog dus waarom er zo geheimzinnig over doen?
Doen jullie mee? Zullen we samen het taboe doorbreken?

Start nu met een online psycholoog

Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.

Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van de Bahama’s, Bogota (Colombia) tot Wageningen of Veenendaal gewoon in Nederland.

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Contact
    close slider