fbpx

Seizoensgebonden depressie

Blog door: Charlotte van Maarschalkerweerd over seizoensgebonden depressie – Eindelijk. Ein-de-lijk ben ik weer helemaal uit m’n SAS. Heerlijk! Nee, echt. Een wereld van verschil. Het heeft een maand of wat geduurd dat ik in m’n SAS was, en ik kan je vertellen dat die maanden voorbij krópen. Doodmoe, nergens zin in en chagrijniger dan Grumpy. Ik heb me op zijn zachtst gezegd wel eens beter gevoeld. Maar nu is het goddank weer voorbij. Knap vervelend hoor, zo’n SAS.

SAS: Seizoensgebonden Affectieve Stoornis

Veel mensen, waaronder ik zelf, geven de voorkeur aan de lente en de zomer. Als je het mij vraagt slaan we ieder jaar de herfst en de winter lekker over, met zijn eindeloos lange, donkere en veel te koude en natte dagen. Bij sommige mensen gaat de voorkeur voor de warmere seizoenen verder dan alleen maar hopen op wat beter weer. Sterker nog, zo’n 5% van de mensen in Nederland lijdt aan een winterdepressie, ofwel SAS: Seizoensgebonden Affectieve Stoornis. Hoewel een herfst- of winterdepressie het vaakst voorkomt, zijn er ook mensen die juist in de zomer somber worden. Hier hoor ik overduidelijk niet bij, maar de symptomen van een seizoensgebonden stoornis zijn hetzelfde. Bij deze stoornis hebben mensen namelijk grotendeels dezelfde symptomen als bij een depressie, waaronder een sombere en neerslachtige stemming, vermoeidheid en een gebrek aan energie. Ook de neiging jezelf terug te trekken, prikkelbaarheid, verlies van plezier of interesse in (bijna) alle activiteiten horen hierbij, naast een aantal andere symptomen. Deze symptomen zijn hypersomnie (meer slapen dan normaal), toegenomen eetlust en voedselopname, ‘craving’ ofwel hunkeren naar koolhydraten, en (niet erg verrassend) gewichtstoename. Van een seizoensgebonden depressie is sprake als de klachten minstens twee jaar achtereen in hetzelfde seizoen terugkeren. De klachten houden dan elk jaar opnieuw minimaal 14 dagen aan en worden in veel gevallen veroorzaakt doordat de biologische klok door de verandering in daglicht verstoord raakt.

Online therapie bij seizoensgebonden depressie

Online therapie bij seizoensgebonden depressie

Of de beschreven klachten nu seizoensgebonden zijn of niet, het is net zo belangrijk dat ze verdwijnen. Als jij jezelf hier in herkent, is het dus een prima plan om contact op te nemen met Psycholoog Op Afstand. Zij helpen jou graag en je hoeft er je luie stoel, bed, bank of bedbank niet eens voor te verlaten: de therapie verloopt waar jij dat wilt, gewoon via internet op Facetime, Whatsapp, Skype, chat of e-mail. Ideaal toch? Meld je snel aan voor een gesprek met een van onze online psychologen, en vergeet niet: achter de wolken schijnt de zon.

Start nu met een online psycholoog

Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.

Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Groningen (Nederland) tot Genève (Zwitserland) of Grenoble (Frankrijk). Waar ook ter wereld!

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Contact
    close slider