fbpx

Psychologische problemen na remigratie

Blog geschreven door: Niek Rosens M.A. & M.Sc. Online Gz-Psycholoog & Oprichter Psycholoog op Afstand

Je hebt een langere periode in het buitenland gewoond en hebt nu besloten weer terug naar Nederland te gaan. Terug naar ‘huis’, als dat tenminste nog zo voelt. Het wordt vaak onderschat, maar een remigratie naar Nederland is ook een emigratie. En een emigratie kan niet alleen praktisch, maar ook mentaal een uitdaging zijn. Veel remigranten ervaren dan ook onverwacht psychologische problemen na remigratie. Psycholoog op Afstand biedt hierbij online psychologische ondersteuning.

Plan een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog

Omgekeerde cultuurshock

Nieuwe kijk op de wereld

Wat remigranten bij terugkomst ervaren kan het best omschreven worden als een ‘omgekeerde cultuurshock’. De mate van deze cultuurshock is een beetje afhankelijk van hoe lang je in het buitenland gewoond hebt. Ook speelt het mee in hoeverre jouw tweede thuis van Nederland verschilt. Maar ook als je maar kort in het buitenland hebt gewoond en je je nog echt ‘Nederlands’ voelt, ben je bij terugkeer misschien toch verrast door de Nederlandse cultuur. Dit komt omdat een verblijf in het buitenland je horizon verbreedt en je perspectief op de wereld verandert. Remigratie is geen kleine onderneming. Je kijk op Nederland is daarom ongetwijfeld ook veranderd.

Typisch Nederlands

Nu je vergelijkingsmateriaal hebt in de vorm van de cultuur en gebruiken van een ander land, valt je plotseling op wat er zo ‘typisch Nederlands’ is. En misschien erger je je daar ineens aan. Nederlanders kunnen best afstandelijk zijn bijvoorbeeld. En als we wel met elkaar in gesprek gaan, zijn we juist behoorlijk direct. We werken van negen tot vijf, gaan om zes uur avondeten en staan om acht uur in de sportschool. Het Nederlandse leven volgt een strakke planning en wordt door remigranten vaak als stressvol en gehaast ervaren. En dan hebben we het er nog niet over gehad dat we door het vaak grijze en regenachtige weer altijd maar binnen zitten.

remigratie

Tussentijdse veranderingen

Misschien had je wel rekening gehouden met het feit dat je weer even aan Nederland moet wennen. Maar misschien had je je ook voorgesteld dat je leven uiteindelijk weer zou worden zoals het vroeger was. Ben je lang weggeweest, dan is dat vaak niet het geval. Vrienden en familie bevinden zich inmiddels in een hele andere levensfase. Je krijgt misschien niet meer zo gemakkelijk je oude baan terug. En Nederland zelf kan ook veranderd zijn. Hierdoor verloopt de remigratie anders dan je had verwacht.  

Heimwee of teleurstelling

Je krijgt ongetwijfeld ook te maken met gevoelens van heimwee. Het is altijd lastig een plek waar je lang hebt gewoond achter te laten. Zeker als de remigratie niet jouw keuze was, kan heimwee veel impact hebben. Sommige remigranten besluiten bovendien naar Nederland terug te keren, omdat hun buitenlandavontuur niet is geworden wat ze ervan hadden verwacht. Ook dan kan je last hebben van heimwee. Of misschien ben je simpelweg ontzettend teleurgesteld dat de emigratie niet is geslaagd en had je graag een andere uitkomst gezien. Een gevoel van mislukking kan hiervan het gevolg zijn.

Plan een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog

Klachten bij remigratie

Remigranten kunnen met allerlei soorten psychologische klachten te maken krijgen, zoals somberheid, eenzaamheid of problemen met identiteitsverandering.

  • Somberheid en depressie: door heimwee naar het land waar je zo lang gewoond hebt, en misschien ook wel naar het ‘Nederland van vroeger’, kunnen somberheidsklachten ontstaan. Dit soort klachten verergeren snel in combinatie met stress door praktische zaken rondom de remigratie. Ook in Nederland is het niet altijd even makkelijk een woning of een baan te vinden, en weer een vaste routine op te bouwen.
  • Eenzaamheid: je kunt na al die jaren in het buitenland het gevoel hebben niet meer helemaal Nederlands te zijn. Je bekijkt de wereld met andere ogen dan andere Nederlanders. Daardoor kan het lastig zijn opnieuw aansluiting te vinden bij vrienden en familie. Veel van jouw ervaringen heb jij immers opgedaan tijdens een leven waar zij geen onderdeel van uit hebben gemaakt.
  • Identiteitsproblematiek: je voelt je verbonden met Nederland én met het land waar je gewoond hebt. Maar terwijl je misschien nooit helemaal onderdeel zal worden van de cultuur van je ‘tweede thuis’, ben je ook niet meer helemaal ‘Nederlands’. Mogelijk voel je je daardoor een beetje verloren, alsof je nergens echt thuis hoort.
depressie 7

Online therapie bij remigratieproblematiek

Bij Psycholoog op Afstand weten we als geen ander waar jij als remigrant mee te maken krijgt. Een groot deel van onze psychologen heeft namelijk zelf ook in het buitenland gewoond en is inmiddels weer naar Nederland teruggekeerd. Deze psychologen hebben dus hetzelfde meegemaakt als jij en kunnen zich daardoor uitstekend in jouw situatie inleven. Ook weten zij, deels uit eigen ervaring, hoe jij op een productieve manier met je klachten aan de slag kunt gaan. Onze psychologen zijn:

  • Zelf emigrant of remigrant
  • Gespecialiseerd in expatproblematiek
  • Gediplomeerd en BIG-geregistreerd
  • Professioneel en ervaren (met minimaal 5 jaar werkervaring)
  • Direct beschikbaar, ook buiten kantooruren

Kosteloos kennismakingsgesprek

Ben jij net terug uit het buitenland en denk je dat online therapie jou bij het remigratieproces kan ondersteunen? Je kunt bij ons altijd terecht voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. In dit gesprek vertel jij wat meer over jezelf en je hulpvraag. Wij koppelen je vervolgens aan een van onze psychologen die goed bij jou past en jou effectief kan helpen je leven in Nederland weer op te bouwen!

Gratis kennismaking

Start vandaag nog met een gratis kennismakingsgesprek en ontdek of online therapie bij jou past!

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Contact
    close slider