Positieve psychologie is een begrip dat in de mode is. Tegenwoordig word je geacht alles van de positieve kant te bekijken en bij elke tegenslag de innerlijke kracht in jezelf te vinden om niet bij de pakken neer te zitten: vooral doorgaan met het leven. Wanneer je bij beste vriend X aangeeft het druk te hebben en even met de handen in het haar te zitten is het antwoord: ‘Hou vol! Positieve psychologie hè! Dat kun jij!’ Maar kan iedereen “dat” wel? En wat houdt dat dan precies in?
Focus op je kracht dankzij positieve psychologie
Vanuit de psychologie (zo is het begrip immers ontstaan) focust positieve psychologie zich op de aanwezige krachten van de mens. Het gaat dus niet meer alleen om ‘wat zijn de klachten?’ maar om de positieve factoren, de zogenoemde krachten, die gebruikt kunnen worden om beter met de klachten om te gaan. Die focus krijg je natuurlijk niet van de een op de andere dag. Het kan lastig zijn om krachten te vinden in een situatie die volgens jou alleen maar klachten oplevert. Ook kan het zijn dat je de focust denkt te hebben gevonden maar hij een ander moment weer als sneeuw voor de zon verdwijnt. Denk aan een leuk uitje als je (mentale) pijn hebt: even denk je er niet aan, ben je afgeleid en hoop je misschien zelfs wel dat hij er niet meer is. Een dag later, thuis op de bank, heb je niets anders om aan te denken en is de pijn weer drie keer zo hard terug.
Zelf-management
Om die schommeling te voorkomen wordt er binnen de psychologie gewerkt met zogeheten “zelf-management-technieken”. Deze technieken zorgen ervoor dat je die focus op je krachten aan kunt leren en weet wanneer je deze nodig hebt. Om die technieken aan te kunnen leren is gedragsverandering nodig. Het is immers niet zo dat je na het lezen van dit blog die focus kunt vinden en voor altijd vast kunt houden: dit heeft tijd en een leerproces nodig. Om dit proces in goede banen te laten lopen kan het helpen hier met een psycholoog aan te werken. Hij of zij kan je helpen verschillende technieken aan te leren en te reflecteren op het proces. ‘Ben je op dit moment in staat je gedrag te veranderen?’, ‘Wat houdt je eventueel tegen?’ en ‘In welke fase van de zelf-management-technieken bevind je je?’ zijn vragen die samen met de psycholoog kunnen worden besproken. Samen kunnen jullie de focus vinden om je te richten op jouw krachten in jouw specifieke situatie. (Gastblog: Emily Schepers, toegepast psycholoog, psycholoog i.o.)
Hiervoor hoef je natuurlijk niet samen in één ruimte te zijn. Onze online psychologen op afstand bieden je overal ter wereld hulp om op een persoonlijke en betrouwbare manier over jouw situatie te praten. Zij zijn er voor iedereen!
Aanmelden voor online psychische hulp
Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.
Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Mexico – Mexico-Stad, Nicaragua – Managua, Panama – Panama-Stad tot Deventer gewoon in Nederland.
Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.
Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl