Blog geschreven door: Niek Rosens M.A & M.Sc. Online Gz-Psycholoog & Oprichter Psycholoog op Afstand
Voor de afwisseling, om die droom waar te maken, of simpelweg voor wat meer zon: steeds meer families emigreren naar het buitenland, tijdelijk of permanent. Maar emigreren vormt een flinke uitdaging, vooral op mentaal vlak. Zeker op kinderen kan het een behoorlijk weerslag hebben. Een online kinder- of jeugdpsycholoog helpt jouw kind zijn of haar weg te vinden in het nieuwe thuisland.
Verschil tussen kinderen en volwassenen
Een verhuizing naar het buitenland is voor een kind vaak veel ingrijpender dan voor een volwassene. Vaak denken we over kinderen: ‘Ach, die zijn nog jong, die passen zich wel aan.’ En dat is ook zo, maar daar zit ‘m nu ook juist het probleem. Kinderen zijn nog volop bezig hun identiteit te ontwikkelen en daarbij hoort ook de ontwikkeling van een idee van herkomst – een idee van: ‘hier hoor ik thuis’. In tegenstelling tot volwassenen, die een duidelijke band met het land van herkomst hebben opgebouwd, kunnen kinderen door een emigratie in de war raken. Ze voelen zich nog niet zo sterk verbonden met het land van herkomst als hun ouders, maar voelen zich op de plek van bestemming ook niet direct thuis en hebben vaak last van heimwee.
Identiteitsproblemen van third culture kids
Expatkinderen hebben daarom een speciale naam gekregen: ‘third culture kids’. Deze naam verwijst naar de derde cultuur die expatkinderen vaak aannemen: eentje tussen de cultuur van het land van herkomst en die van het nieuwe thuisland in. Omdat ze nergens echt thuishoren, leren expatkinderen zich als een kameleon aan allerlei situaties, culturen en omgevingen aan te passen. Maar daardoor weten ze soms niet wie ze eigenlijk zelf zijn. Begeleiding van een online kinderpsycholoog focust daarom ook vaak op identiteitsvorming.
Psychische klachten van kinderen in het buitenland
De online jeugdpsycholoog van Psycholoog op Afstand is gespecialiseerd in de typische klachten van kinderen die naar het buitenland verhuisd zijn. Het afscheid nemen van de vertrouwde omgeving, van vriendjes en familie, van school, sportclubjes en vaststaande routines is niet eenvoudig. In feite vormt dit ook een soort afscheid van een stukje eigen identiteit. De klachten die voortkomen uit deze vorm van emotionele stress lijken op rouwverschijnselen:
- Verdriet en somberheid: je kind mist zijn vriendjes, jullie vorige huis, zijn voetbalteam, etc. Er kan sprake zijn van huilbuien of gedragsproblemen, zoals eetproblemen.
- Eenzaamheid: je kind vindt het lastig nieuwe vriendjes te maken en voelt zich vaak alleen.
- Piekeren: je kind is erg stil of in gedachten verzonken, maakt zich zorgen, heeft concentratieproblemen of vindt het moeilijk in slaap te komen.
- Woede: je kind reageert zijn of haar verdriet op anderen af met boosheid en woedeaanvallen. Of misschien is hij of zij veel actiever en drukker dan normaal.
- Angst en onzekerheid: je kind reageert op de stress van de verhuizing met angst en onzekerheid. Hij of zij durft veel dingen niet alleen, is ineens erg verlegen of houdt zich meer dan anders op de achtergrond.
Omdat er niet daadwerkelijk iets ernstigs is gebeurd en er niemand is overleden, is het erg lastig deze klachten als rouwverschijnselen te herkennen. De klachten worden vaak in verband gebracht met alle veranderingen. Het idee is dan dat het kind simpelweg tijd nodig heeft om te wennen.
Niet erkend verdriet en schuldgevoel
Waarschijnlijk hebben jullie als familie erg naar de emigratie uitgekeken. Misschien is jullie nieuwe huis wel superdeluxe, wonen jullie vlakbij het strand of is er financieel veel meer mogelijk. Vaak bestaat het idee dat het nieuwe leven in het buitenland alleen maar fantastisch moet zijn. Hierdoor kan je kind het gevoel hebben dat het verdriet om wat hij of zij heeft achtergelaten er niet mag zijn. Dit resulteert in onderdrukte emoties en schuldgevoelens.
Een online jeugdpsycholoog van Psycholoog op Afstand
Maak jij je zorgen om de geestelijke gezondheid van je kind, dan kan het verstandig zijn de hulp van een kinder- of jeugdpsycholoog in te schakelen. Dat kan net zo gemakkelijk in het buitenland als in Nederland. Onze online kindertherapeut staat speciaal ter beschikking aan families in het buitenland. En dat heeft veel voordelen:
- De begeleiding van je kind vindt plaats in het Nederlands. Uit onderzoek blijkt dat je gemakkelijker in je moedertaal over emoties en gedachten praat. Ook als je kind de taal van het nieuwe thuisland al wel machtig is, zijn gesprekken in het Nederlands om die reden waarschijnlijk effectiever.
- Een Nederlandse online jeugdtherapeut heeft dezelfde culturele achtergrond als je kind. De therapeut kan daardoor bijvoorbeeld goed inschatten wat je kind zo mist aan Nederland.
- De gesprekken vinden online plaats, vanaf de bank in jullie eigen huis. Je hoeft er niet voor naar een praktijk. Vooral voor kinderen werkt het bevorderlijk als ze zich comfortabel en veilig voelen. Je kind bepaalt bovendien hoe de gesprekken plaatsvinden: door te videobellen, gewoon te bellen, te e-mailen of te chatten.
- De kinderpsycholoog van Psycholoog op Afstand woont zelf ook in het buitenland en heeft daarom specifiek ervaring met expatproblematiek.
- Wij zijn niet gebonden aan kantooruren en kunnen nagenoeg 24/7 gesprekken inplannen. Het is bovendien mogelijk gesprekken in de avonden of weekenden te plannen.
- Ook zijn wij niet gebonden aan kantooruren. Het is bovendien mogelijk gesprekken in de avonden of weekenden te plannen.
- Psycholoog op Afstand hanteert geen wachtlijst. Jij en je kind kunnen al binnen enkele dagen met onze online jeugdpsycholoog kennismaken! Een eerste kennismakingsgesprek is geheel kosteloos en vrijblijvend.
Begeleiding van een online kinderpsycholoog
Psycholoog op Afstand werkt niet volgens standaard protocollen, maar kijkt altijd naar jullie unieke situatie en de specifieke klachten van het kind. Op basis van een kennismakingsgesprek stelt de kinderpsycholoog een behandelplan op. Hier ben jij als ouder in meer of mindere mate bij betrokken. Dit is afhankelijk van de leeftijd van je kind en jullie wensen. Het kind staat in de behandeling echter centraal en gaat ook zelf actief aan de slag met zijn of haar klachten.
De jeugdpsycholoog is een buitenstaander die de situatie van je kind op professionele wijze kan analyseren, advies kan geven en ondersteuning kan bieden. Onze online jeugdtherapeut:
- Biedt een luisterend oor en toont begrip.
- Biedt troost bij verdriet.
- Biedt ondersteuning bij afscheid nemen.
- Helpt met identiteitsontwikkeling.
- Helpt met het aangaan van nieuwe vriendschappen en diepgaande relaties.
Onder begeleiding van een online kinder- en jeugdpsycholoog vindt jouw kind zijn of haar draai in het buitenland. Voor vragen over onze werkwijze kun je gerust contact met ons opnemen. Bij Psycholoog op Afstand kun je altijd starten met een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Gratis kennismaking
Start vandaag nog met een gratis kennismakingsgesprek en ontdek of online therapie bij jou past!
Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl