Het is inmiddels een wijdverspreid begrip in Nederland; Mindfulness. Bijna iedereen zal er wel eens van gehoord hebben. Maar wat is het eigenlijk? Zelf heb ik tijdens het derde jaar van mijn opleiding kennis kunnen maken met Mindfulness omdat een cursus deel uit maakte van het collegeaanbod. Elke vrijdagochtend om half negen verzamelden zo’n vijftien studenten zich in een schemerig lokaal om onder begeleiding van een docent de basis van Mindfulness te leren kennen.
Hier-en-nu
Heel kort door de bocht gaat Mindfulness erover dat je in het ‘hier en nu’ moet leven. Dus terwijl je je ontbijt zit weg te werken ga je niet meer piekeren over wat je ook alweer moest weten voor de presentatie van vanmiddag, maar ga je letten op wat je nu eigenlijk aan het eten bent. Je hebt aandacht voor wat er op dat moment om je heen gebeurt. Wat je ziet, hoort, ruikt, voelt en proeft. Hierdoor zul je minder tobben over de dingen die gebeurt zijn of nog moeten gebeuren en zullen zorgen minder kans krijgen om zich in je hoofd vast te zetten. En minder zorgen betekent vaak ook een beter humeur.
Maar Mindfulness gaat niet alleen over het vestigen van je aandacht op het hier en nu maar ook op het op een open en vriendelijke manier omgaan met de dingen die zich binnen in jou afspelen. Hierbij kun je denken aan gedachten maar ook aan bijvoorbeeld sensaties als pijn binnen je lichaam. In de plaats van dat je de pijn weg probeert te stoppen of te negeren, accepteer je de pijn zoals die is. Dit zal je minder energie kosten en zal een minder negatief gevoel bij de achterlaten.Stel je eens voor dat in het zwembad ligt en je probeert een bal onder water te houden. Om dit te doen moet je constant druk uitoefenen op de bal en zodra je stopt met duwen zal de bal direct met meer kracht omhoog komen en zelf even boven het water uitschieten. Als je accepteert dat die bal naast je op het water drijft en hem niet meer probeert weg te stoppen, zal je dit minder energie kosten. Het accepteren van situaties leer je ook binnen mindfulness.
Mindfulness oefeningen
De hierboven beschreven punten zijn niet iets wat je zomaar in een keer leert of kan. Daar gaat een proces aan vooraf waarbij je aan de hand van verschillende oefeningen je aandacht leert richten op het hier en nu en een open en accepterende houding leert aannemen. Zo heb ik acht weken lang, elke vrijdagochtend verschillende ontspanningsoefeningen en aandachtsoefeningen uitgevoerd. Een van die oefeningen was de bodyscan. Hierbij lig je op een matje op de grond en stuur je je aandacht om de beurt naar de verschillende delen van je lichaam. Dus eerst je voeten, dan je onderbenen, bovenbenen etc.
Nou moet ik zeggen dat het voor mij niet ideaal was dat dit in de ochtend, in een schemerig verlichte ruimte werd gedaan. Ik viel regelmatig in slaap. Thuis was het al helemaal een ramp. Ik deed de oefening vaak na het eten op bed. Bijna elke keer viel ik slaap. Als je problemen hebt met in slaap vallen is dat ideaal natuurlijk, maar het was niet helemaal de bedoeling. Toen ging ik eens na bij mezelf, op welk moment ik in slaap viel. Dat was meestal als de bodyscan was aangekomen bij mijn onderrug. En laat dat nu net de plek zijn waar ik vaak pijn had. Mijn onderbewuste wilde weg van die pijn en dus viel ik slaap. Daarnaast hielp het tijdstip, vroeg in de ochtend of na het avondeten, ook niet echt mee. Toen ik het tijdstip veranderd had naar midden op de dag en ik de pijn in mijn rug leerde te accepteren naarmate de cursus vorderde, lukte het me steeds beter om wakker te blijven tijdens de oefening. En de pijn in mijn rug werd dragelijker omdat ik het leerde accepteren als een deel van mij en het niet meer probeerde te negeren.
Mindfulness is onder andere effectief gebleken bij het verkleinen van de kans op een terugval bij depressies en het hanteerbaarder maken van angsten.
Psycholoogopafstand biedt mindfulness aan via een online psycholoog. Hierdoor ligt de keuze voor het moment waarop je de cursus volgt dus bij jou en zul je niet zoals ik vroeg in de ochtend ontspanningsoefeningen doen als dit niet bij je past. Je kunt de cursus aanpassen aan jouw eigen schema en planning. (Gastblog door: Naomi Mulder, toegepast psycholoog)
Bronnen:
Psychische Gezondheid. (2016). Mindfulness. Geraadpleegd op 12 september 2016, van
https://www.psychischegezondheid.nl/action/psychowijzer/177/mindfulness.html
Topman, R. M. (z.d.). Mindfulness. Geraadpleegd op 12 september 2016, van
http://www.leidenuniv.nl/ics/sz/so/mind/aandacht-mind.htm
Start nu met een online psycholoog
Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.
Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Bandar Seri Begawan (Brunei), Phnom Penh (Cambodja) tot Zaanstad of Haarlemmermeer gewoon in Nederland.
Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.
Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl