fbpx

Hoe zen ben jij?

De oorsprong van meditatie ligt in het boeddhisme, van waaruit het vaak wordt beschreven als een techniek om te ontspannen. De kern van meditatie ligt in het veranderen van de houding ten aanzien van bepaalde gedachten of gevoelens. Proberen om op objectieve wijze waar te nemen waarom dat gevoel of die gedachte op dat moment aanwezig is in het lichaam. De term ‘mindfulness’, die als onderdeel wordt gezien van meditatie, wordt steeds meer gebruikt. Mindfulness gaat voornamelijk over het richten van de aandacht op het hier en nu.

Zweverig of functioneel?

Klinkt wellicht allemaal wat zweverig, vooral voor mensen die nog niet erg bekend zijn met deze technieken. Ze kunnen echter heel helpend zijn als ze worden ingezet om beter om te kunnen springen met bepaalde gevoelens, gedachten of situaties. Maar hoe dan?

Uit het hoofd, in het lijf

Als je een drukke dag achter de rug hebt, gehaast op het station aankomt en moet wachten op jouw trein die juist nú vertraging blijkt te hebben, kun je je misschien niet voorstellen dat een paar keer in en uit ademen echt kan helpen om je minder opgefokt te voelen. Veel mensen zien hun lichaam namelijk echt als een lijf, iets dat ze domineren met hun hoofd, hun gedachten, het “belangrijkste” onderdeel, dat zich boven dat lijf bevindt. Misschien ken je deze uitspraak wel: ‘uit het hoofd, in het lijf’. Want, zo wordt gezegd, als je stress ervaart, opgefokt bent, volloopt met gedachten over belangrijke afspraken, deadlines, taken, dan moet je uit het hoofd en in het lijf. Weg met de gedachten, het hoofd moet uit, even “aarden”.

Dat hoofd kun je echter uitstekend gebruiken tijdens meditatie en mindfulness. Juist door niet geforceerd te proberen jouw gedachten geheel uit te schakelen (dat kan namelijk helemaal niet) kun je de techniek eigen maken. En dat hoeft niet liggend, op een meditatiekussen, terwijl je allerlei mantra’s produceert. Mag uiteraard wel.

Hoe werkt Zen, Meditatie of Mindfulness dan?

Stel, je hebt inderdaad een drukke dag gehad en dan zit er óók nog iets anders tegen (zoals die trein met vertraging). Makkelijk natuurlijk om te denken ‘dat heb ik weer, kan er ook nog wel bij, mijn hele dag verpest’. Maar wat gebeurt er als je die gedachten toelaat? Je gaat eraan toegeven, voelt een bepaalde emotie – laten we zeggen, boosheid – en gaat alle gedachten die die boosheid kunnen “voeren” op een rijtje zetten (Ik stond al niet lekker op, ik had het kunnen weten! Waarom komt iedereen naar mij met vragen? Kunnen ze zelf dan niet nadenken? Ik heb zo geen zin in morgen! En dan moet ik ook nog koken als ik straks eindelijk thuis ben.. Is het al weekend?).

Gedachten gebruiken

Maar wist je dat een emotie uit zichzelf na 90 seconden verdwijnt? Als jij een bepaalde emotie langer voelt, zorg je hier zelf voor. Bijvoorbeeld met al die gedachten die je aan die boosheid gaat koppelen.
Een alternatief van bovenstaande situatie is dat jij boosheid voelt opkomen en hier op een objectieve manier naar probeert te kijken. (Dit is moeilijker dan gedacht, maar misschien maakt het idee dat je dit gewoon kunt doen terwijl je op de trein staat te wachten het wat gemakkelijker. Je staat daar nu toch.) Waar komt die boosheid vandaan? Wat zit er achter die boosheid? (Is dat inderdaad de trein die later komt?) En waar voel je die boosheid eigenlijk? Juist door jouw gedachten te gebruiken om zonder oordeel naar die boosheid te kijken zal je merken dat de boosheid in bijna alle gevallen al wat afneemt.

Daarna kun je jezelf misschien verder helpen om toch nog met een goed gevoel naar huis te gaan. Wat zou je nu bijvoorbeeld tegen een vriendin zeggen die in dezelfde situatie zou zitten? Kun je in de tijd dat je op de trein moet wachten misschien nog iets doen om jouw werkdag morgen minder druk te maken? En wees eerlijk: het voelt toch helemaal niet goed om al die frustraties mee naar huis te nemen?
Dit is uiteraard een klein voorbeeld van wat mindfulness in het dagelijks leven voor jou kan betekenen. Onze psychologen van Psycholoog op Afstand gebruiken nog veel meer technieken om jou te helpen anders met jouw emoties en gedachten om te gaan. Meer weten? (Blog door Emily Schepers)

Start nu met een online psycholoog

Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.

Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Stuttgart (Duitsland) tot Lyon (Frankrijk) tot Asten of Breda gewoon in Nederland.

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Contact
    close slider