Op de flip-over waar nu de hele groep naar kijkt staan drie vragen. Alle drie worden ze gebruikt door piloten voordat het vliegtuig opstijgt en nu zijn ze opgeschreven door een trainer die het over alles behalve vliegen zal hebben. De middelste lijkt simpel: ‘Wanneer is deze avond voor jou een succes?’.
Toch geeft iedere persoon in de zaal een ander antwoord hierop. De meesten noemen een concreet resultaat: meer kennis, een nieuw perspectief of wat anders. Voor de trainer zelf is de avond geslaagd als hij plezier heeft gehad. Een mooie manier om hiernaar te kijken, wat anders dan de antwoorden van de anderen.
Wat versta jij onder succes?
Dit soort vragen stel je niet vaak uit jezelf; je krijgt ze ook niet iedere dag. Toch heeft bijna iedereen hier een eigen antwoord op. Sommige mensen zijn zich bewust hiervan en kunnen je gelijk vertellen wat ze precies verstaan onder succes. De meesten moeten er waarschijnlijk eerst even over nadenken.
Op de automatische piloot
Dat wil niet zeggen dat ze er toch niet naar handelen. Uit onderzoek blijkt dat veel van onze gedachtes en een groot deel van ons gedrag automatisch zijn. Zo kom je wel eens op de automatische piloot op je werk. Je volgt de weg, schakelt en remt zonder daar bewust bij stil te staan; dit proces gaat door ook nadat je uit de auto stapt en het is maar goed ook: daarom hoef je niet lang na te denken over hoe je koffie moet zetten, bijvoorbeeld.
Toch doet de automatische piloot het niet altijd even goed: vooral niet wanneer zijn navigatiesysteem verouderd is en niet meer klopt. Als je voor jezelf succes definieert aan de hand van enorme prestaties of constant druk zijn, ga je steeds door met ploeteren. Ook wanneer je al moe bent: met een kop koffie gaat het even beter, maar wat later heb je een tweede nodig.
Gedwongen rust door een burn-out
Op zich is dit geen probleem: het lichaam kan het aan. Bij sommige mensen wordt constant moe zijn echter hun gebruikelijke toestand. Moe, gestrest, geprikkeld. Omdat de automatische piloot hetzelfde navigatiesysteem blijft gebruiken gaat dit nog een tijdje door, tot je gedwongen rust moet nemen door een burn-out.
Sommige mensen zijn ook gevoeliger voor zowel interne als externe prikkels, dit wordt ook wel “Hoog Sensitief” (HSP) genoemd.
Met een vraag burnout en stress te lijf
Het bijzondere is dat dit niet hoeft te gebeuren. Als je je ervan bewust bent waar je voor gaat en je weet wat je doel is, weet je ook wanneer je nee moet zeggen of minder je best hoeft te doen. Met een hele simpele vraag – wanneer is dit voor jou een succes? – keer je terug naar jezelf. Naar jouw eigen doel en standaarden. Zo weet je wanneer het goed genoeg is en je het los moet laten.
Vaak denken we dat de oplossing ingewikkeld is, of dat er veel moeite nodig is om iets voor elkaar te krijgen. Daarom was het voor mij zo bijzonder dat zo’n simpele vraag zo belangrijk is dat deze de luchtvaart blijkbaar veiliger maakt.
Blog door: Mila Ivanova
Start nu met een online psycholoog
Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Dit kan gaan over stress, burnout-klachten of welk onderwerp je ook maar wilt bespreken. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.
Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Argentinie tot Frankrijk en van Maastricht tot Groningen..
Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.
Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl