fbpx

Comfortzone: stretch jij of stretch ik?

‘Kom eens uit die comfortzone!’ is een uitspraak die vaak wordt gedaan als we als mens aangeven ergens bang voor te zijn of onzekerheid te voelen tegenover iets nieuws. Ook werkgevers gebruiken de term comfortzone tegenwoordig regelmatig. Binnen je comfortzone schijn je namelijk niets te leren. Maar is dat ook daadwerkelijk het geval?

Niks te leren binnen je comfortzone?

Volgens Karl Rohnke is de comfortzone ‘een staat waarin we ons bevinden waarin we doen wat we al kunnen binnen een bekende context’. Dit klinkt waarschijnlijk bekend: op één dag zijn er al verschillende situaties waarin we ons in deze zone begeven. Dit is ook niet zo gek; we hebben allemaal routines. Elke maandag sporten, op dinsdag dat makkelijke pasta recept maken en iedere ochtend om 07:55 de Intercity pakken. In onze comfortzone voelen we ons comfortabel. Zelfverzekerd, gemakkelijk.. en we leren weinig nieuws.

Een online psycholoog kan helpen bij vragen rondom je comfortzone

Uit je comfortzone?

Het was diezelfde Karl die de zogeheten ‘zones van Karl Rohnke’ uitwerkte: de comfortzone, de stretchzone en de paniczone. Er zit namelijk een grote kern van waarheid in het cliché dat we vaak naar ons hoofd geslingerd krijgen. We moeten uit die comfortzone om nieuwe dingen te leren.

Comfortzone, stretchzone en paniczone

Helaas hebben we hier niet altijd zin in (ik noem geen namen). Maar het is makkelijker dan gedacht. We hoeven namelijk geen levens veranderende activiteiten te bedenken om over het randje van die comfortzone te stappen. Grenzend aan de comfortzone bevindt zich namelijk de stretchzone. De naam zegt het eigenlijk al: we verleggen onze grenzen, “stretchen” onze bekende bezigheden, doen een aantal dingen die we nog niet eerder hebben gedaan of doen een al bekende taak in een nieuwe context of op een andere wijze. Het is juist de bedoeling hier niet te ver in te gaan. Dan zouden we ons namelijk in de derde (panic)zone begeven; een zone waarin we dingen doen die zo ver bij het bekende vandaan ligt dat ons zelfvertrouwen keldert en de stress dusdanig verhoogt dat het ons belemmert. Ook in deze zone leren we weinig nieuws.

Voor iedereen anders

Uiteraard is het voor iedereen verschillend wanneer hij of zij zich in één van deze zones bevindt. Misschien ken jij iemand die pas in zijn stretchzone komt als jij je allang in de staat van paniek bevindt. Het gaat er dan ook niet om wát je precies doet, als je maar af en toe stapjes buiten die comfortzone zet. Dan leer je niet alleen nieuwe dingen, je leert ook dat je hier niet dood aan gaat. Dat je meer kunt dan je denkt; en dat geeft zelfvertrouwen. En als het woord comfortzone je inmiddels een allergie oplevert, denk dan hieraan: alles wat jij kunt heb je ooit moeten leren. (Blog door Emily Schepers).

Moeite om uit jouw comfortzone te treden?

Aanmelden voor online hulp

Meld je nu aan voor een vrijblijvend gesprek met een online psycholoog of psychiater. Een gesprek met een online psycholoog kan over het wel/niet verlaten van je comfortzone gaan, maar ook over elk mogelijk ander onderwerp zoals angst, stress, somberheid of trauma. Wij bieden online therapie van Birmingham (Verenigd Koninkrijk) tot Marseille (Frankrijk) via Skype, Facetime, chat of email. Waar, hoe en wanneer jij wilt. Onze online (Gz-)psychologen zijn allemaal ervaren en universitair opgeleid (en BIG-gecertificeerd). Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp.

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Contact
    close slider