fbpx

Bedankt neus

Blog door: Evelyn Cymbaluk, Toegepast Psycholoog – Mijn reukvermogen is heel erg goed. Ik ruik het vaak als eerste als het ergens heel erg stinkt en mensen kijken me soms raar aan voordat ze het zelf een half uur later ook opmerken. Ik zeur hier soms wel eens over want waarom ruik ik die smerige zweetvoeten alleen!?

Het fenomeen geur

Omdat ik graag naar de positieve kant van zaken kijk, neem ik in deze blog het fenomeen ‘geur’  onder de loep. Soms komt het wel goed uit dat ik zo goed ruik. Zo heb ik een keer het huis van een vriendin gered omdat ik direct rook dat er ergens iets in de brand stond toen ik binnen kwam. Niet alleen nare geurtjes alleen ruik ik goed maar ook lekkere geurtjes vangt die neus van mij met gemak. Heerlijk, want dit brengt vaak mooie herinneringen met zich mee!

De geur van vers gemaaid gras, het wasmiddel van een vriendin, oude muffe tempels… Ken je dat? Je ruikt iets en je droomt terug naar dat mooie moment op vakantie of dat leuke weekend dat je als kind bij beste vriendinnetje logeerde. Geuren zijn heel goed in herinneringen ophalen. Een geur kan je overspoelen met mooie of minder mooie herinneringen. Hoe leuk is dat?!

Het Proust-fenomeen

Geheugenpsychologen spreken van het ‘Proustfenomeen’. Dit fenomeen ontleent zijn naam aan de Franse schrijver Marcel Proust. In zijn bekende boek dat alleen de echte die hards ook echt gelezen hebben ‘A la recherche du temps perdu’ beleeft de hoofdpersoon een intens gevoel van vreugde dat hij niet thuis kan brengen, nadat hij een cakeje, een madelaine, in de lindebloesemthee sopt en opeet. Later blijkt dat dit cakeje hem doet denken aan zijn gelukkige jeugd. Hij dwaalt met zijn herinneringen mee, terug in de tijd. Hij wist intuïtief al wat wetenschappers later bevestigden: de reukzin is het zintuig met een ‘directe verbinding’ naar de hersenen, in het bijzonder het gedeelte dat te maken heeft met emoties en herinneringen. Een geur kan plotseling diepe herinneringen losmaken, veel sterker nog dan een geluid of een beeld. We weten inmiddels dat geuren vrijwel uitsluitend in het langetermijngeheugen worden opgeslagen. (Bron)

online therapie met je eigen persoonlijke psycholoog via internet

online therapie waar je ook ter wereld bent

Herinneringen en geuren

In het artikel ‘Geur en herinneringen: de wetenschap aan het woord’ van Herald Sprenkeling (2016) wordt deze connectie als volgt beschreven: Wat reukvermogen, gevoelens en sommige herinneringen met elkaar gemeen hebben, is dat ze vaak moeilijk te bevatten zijn. Het zijn namelijk evolutionair gezien de relatief oudere structuren in ons brein die geuren en emoties verwerken. De hersenen zitten zo in elkaar dat er krachtige en korte verbindingen gevormd kunnen worden tussen een geur en een emotie. Anders dan bij sommige andere zintuigen, kunnen deze herinnering de tijd vaak goed doorstaan. Dit kan verklaard worden door de relatief sterke associaties (dat wil zeggen: verbindingen) die kunnen ontstaan tussen geuren, emoties en herinneringen.

Dus ik zou zeggen, snuif zo veel mogelijke geuren op tijdens de mooiste momenten in je leven. Misschien heb je er later nog wat aan en kan je even tijdreizen of wegdromen.

Geurige feitjes

Tot slot nog een paar geurige feitjes:

  • Hoe ouder je wordt, hoe minder goed je begint te ruiken
  • Als we een vieze geur ruiken, zoals rotte vis of zweetvoeten, hebben we 5 keer meer kans op depressies, slecht humeur of om iemand die we nog maar net hebben ontmoet, af te snauwen.
  • Mensen kunnen tussen de drieduizend en tienduizend geuren onderscheiden
  • Vrouwen ruiken vaak beter dan mannen (dit heeft te maken met het vrouwelijke hormoon oestrogeen)
  • Amandel-en rozengeur blijkt het voor vrouwelijke makkelijker te maken om pijn te verdragen. Deze geur heeft geen effect op mannen.
  • In Nederland zijn zo’n 250.000 tot 300.000 mensen die niet kunnen ruiken.  Dit heet Anosmie, een volledig afwezige reukzin. Het reukorgaan heeft ook invloed op je smaak.

Ik zal niet meer zeuren. Ik ben blij dat met mijn neus niks mis is. Liever te veel vieze geurtjes opmerken dan helemaal geen reukvermogen.

Bedankt neus!

Start nu met een online psycholoog

Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.

Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van San Diego (VS), Hanoi (Vietnam) tot Rijssen of Holten gewoon in Nederland.

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Contact
    close slider