Wie bepaalt wanneer je trots mag zijn? Wanneer mag je trots zijn op wat je hebt bereikt? Én wanneer mag je gelukkig zijn? Mijn antwoord: Altijd! Elke kleine stap is ook een stap naar geluk. Een klein doel dat in de toekomst een groot doel kan doen verwezenlijken.
Focus op positief of negatief?
Een tijd geleden zat ik in de bus en hoorde ik een meisje een verhaal vertellen over haar nichtje met gescheiden ouders. Hierbij ging het om een nichtje dat het moeilijk had met de scheiding van haar ouders. Hierdoor, zo gezegd door het meisje in de bus, ging het nichtje ‘het slechte pad op’. Vervolgens werd verteld dat het nichtje weer op weg is om het juiste te doen. Uiteindelijk heeft ze haar VMBO diploma behaald waar ze trots op is. Waarop ik het meisje in de bus hoorde zeggen: “Dan denk ik…Mens waar ben je trots op?! Je had zoveel meer kunnen doen.” Woorden waarbij ik het gevoel krijg om het nichtje in kwestie te verdedigen. Woorden die helaas de negativiteit benadrukken en de positiviteit wegdrukken. Dit heeft mij natuurlijk weer aan het denken gezet.
Roze of zwarte bril?
Kijken wat wel is in plaats van wat niet is, blijft lastig. Een valkuil waar ik zelf ook vaak in val. Je leert het jezelf onbewust aan, en wat is aangeleerd is soms moeilijk af te leren. Ook de omgeving speelt hierin een rol. Wanneer je directe omgeving op een bepaalde manier denkt en jij komt daar vaak mee in aanmerking, kan het zijn dat je zelf ook zo gaat denken.
De nadruk leggen op mogelijkheden vind ik hier dan ook op zijn plaats. Een benadering die in de positieve psychologie wordt gebruikt. Een benadering waarbij ook met tegenslagen kan worden gekeken naar de mogelijkheden waar wel van gebruik is gemaakt, in plaats van wat iemand heeft gemist. Kijk naar de kracht die iemand bezit en heeft bezeten om te komen waar hij of zij nu staat. Dit wordt in de positieve psychologie ook wel aangeduid met de positieve emoties uit het verleden. Waarbij tevredenheid, voldoening en trots een grote rol spelen. Emoties die worden bepaald door het individu zelf en waarvan het zonde is om deze door jezelf of door een ander te laten ontkrachten.
Gelukswetenschap
De positieve psychologie is de wetenschap van welbevinden en optimaal functioneren. Het wordt ook wel gelukswetenschap genoemd. Ik vind dat het belangrijk is om te kijken naar het geluk van het individu. Wat maakt jou gelukkig? Wat vind jij belangrijk? Een begrip met veel verschillende interpretaties en dat voor elk individu kan verschillen. Ik zeg dan ook graag: “Volg je gevoel dat aangeeft wat jou gelukkig maakt.” Helaas weet ik uit ervaring dat dit af en toe botst met omstandigheden, maatschappij en omgeving. Soms is het dan ook nódig om te kijken naar de mogelijkheden van geluk binnen deze context.
Persoonlijke empowerment
Persoonlijke empowerment kan een mooie aanvulling zijn op deze gelukswetenschap. Laat ik bovengenoemde ‘casus’ als voorbeeld houden. Bij empowerment wordt in de psychologie door Zimmerman gesproken over controle, kritisch bewustzijn en participatie. Deze zijn met elkaar verbonden en geven een actie-reactie. Wanneer het ene ontstaat, volgt het andere vanzelf.
Deze persoonlijke empowerment zie ik in de casus terugkomen. Daar waar het nichtje de controle ooit heeft verloren, heeft zij zichzelf weer op kunnen pakken en de controle terug kunnen krijgen. Een handeling met emoties waarbij iemand trots op zichzelf mag zijn. Daarnaast toont het nichtje hiermee aan dat ze kritisch naar zichzelf heeft gekeken, het zogenoemde kritisch bewustzijn. Vervolgens heeft er een verandering plaatsgevonden, waarbij ontevredenheid plek heeft gemaakt voor tevredenheid. Tenslotte is het nichtje, zover ik dit mee heb kunnen krijgen, van geen diploma naar wel een diploma gegaan. Hiermee heeft ze dus een actieve deelname geleverd, ook wel participatie. Uit het verhaal valt te leiden dat ze hier enorme voldoening uit heeft gehaald.
De controle, het kritische bewustzijn en de participatie kan weer leiden tot iemands geluk. Dermate kan het empowerment het welbevinden verbeteren en kun je optimaal functioneren. Een combinatie van positieve psychologie en empowerment, waarbij uit beiden de beste krachten worden gehaald. In de praktijk van de psychologie: Een mooie én positieve manier om cliënten te ondersteunen. (Blog door: Natasja van Wordragen, Toegepast Psycholoog)
Start nu met een online psycholoog
Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.
Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Quito (Ecuador), Georgetown (Guyana) tot Venlo of Vlaardingen gewoon in Nederland.
Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.
Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl