Als je iemand vraagt hoe het gaat, hoor je vaak hetzelfde antwoord: ‘lekker druk’. Het interessante is dat iedereen hier iets anders onder verstaat. Sommige studenten vinden het lekker druk als ze twee keer naar college moeten en in de avond gaan sporten; andere studeren vanuit thuis, hebben een fulltime baan en een klein kind – en het lukt ze om alle ballen in de lucht te houden.
Dan heb je nog de fanatiekeling die rond vijf uur opstaat, in de trein van alles moet afmaken onderweg naar haar werk waar ze acht uur aan besteedt, daarna een to-do lijst heeft voor de terugreis, ergens een salade haalt bij een supermarkt en in de avond doorgaat met allerlei cv-gerelateerde activiteiten. Voor sommigen is dit de planning bijna 365 dagen per jaar.
Te veel moeten?
Hier is niets mis mee zolang je het leuk vindt en je regelmatig op kunt laden. Zo hoef je geen risico te lopen op een half jaar thuis zitten door een burn-out. Wanneer de drukte als een last gaat voelen op je schouders en je je gevangen voelt door alle verplichtingen en deadlines, dan kan je nadenken over een andere aanpak.
Iets wat vaak speelt bij mensen die gevoelig zijn voor een burn-out is het gevoel dat ze veel moeten. Soms gaat het om verplichtingen waar je niet omheen kunt: een belastingaangifte moet je invullen, de taken op je werk moeten wel af en je moet wel iets koken of halen voor het avondeten. Ook heb je verantwoordelijkheden naar je ouders, kinderen, vrienden en familie toe.
Hoogsensitief
Er is ook steeds meer aandacht voor het fenomeen van ‘hoogsensitiviteit’, simpel gezegd mensen die gevoeliger zijn voor zowel interne als externe prikkels. Doordat prikkels heftiger binnen komen, kosten ze meer energie en brandt iemand ook sneller door zijn of haar energie heen. Dit fenomeen wordt ook wel aangeduid met HSP (Hoog Sensitieve Personen).
Verplichting of niet?
Toch leggen we onszelf soms verplichtingen op die geen echte verplichtingen zijn. Het kan voelen alsof je iets echt moet doen maar soms kan je het ook een keer laten voor wat het is. Zeven dagen in de week constant aanstaan helpt niet om een burn-out te voorkomen. Na een drukke dag kan je soms beter een avondje op de bank blijven in plaats van weer bezig te zijn.
Soms heb je al een afspraak of een plan en dan is het moeilijk om het te laten gaan. Nee zeggen tegen een ander of tegen jezelf kan een opgave zijn. Aan de ene kant wil je geen burn-out, maar aan de andere kant wil je nog door. Dan kan het helpen om je je af te vragen of het écht geen dag kan wachten. Hoe erg is het als het morgen, overmorgen of volgende week gedaan wordt? Soms moet je snel handelen, maar dat is niet altijd zo.
Ook kun je je afvragen of jij degene bent die het zou moeten doen. Misschien is er iemand aan wie je het beter kunt toevertrouwen. Is er iemand die jou zou willen helpen of die in kan springen? Soms merk je dat anderen je graag helpen in zulke situaties als je het op tijd vraagt.
Het minimale programma
Een van de beste tips die ik ooit gehoord heb hiervoor was het minimale programma. Het is eigenlijk heel simpel: laat iets gaan wat je niet hoeft te doen. Begin met iets kleins en ga steeds verder, tot je uiteindelijk alleen de dingen overhoudt die écht moeten gebeuren. Zo merk je vanzelf wat de essentie is en wat de niet-functionele regels zijn. De gedachte is dat mensen die een burn-out kunnen krijgen teveel dingen willen doen.
Sla een keer een activiteit over of kies voor een uurtje klussen in plaats van anderhalf uur. Probeer het uit en kijk wat er gebeurt: in het ergste geval doe je het nooit meer, maar het kan zomaar zijn dat je ontdekt hoeveel items je kunt schrappen van je to-do-lijstje. Dit kan je heel wat tijd en rust opleveren; misschien helpt het je zelfs om een burn-out te voorkomen.
Hard werken en veel willen afkrijgen is niet erg als daar rust en ontspanning tegenover staat. Het is niet altijd mogelijk om het evenwicht hiertussen te bewaren. Je lichaam kan veel aan, maar als je te lang teveel stress hebt kan het verstandig zijn om wat gas terug te nemen. Een burn-out kun je beter voorkomen door zelf wat rust in te bouwen in je dag. Ontspanning is niet alleen iets waar we op vakantie aan mogen denken, maar juist in het dagelijks leven. Blog door: Mila Ivanova
Online therapie bij stress en burn-out klachten
Bovenstaande tip kan je op weg helpen om je stressklachten te verminderen. Maar soms is dit niet voldoende en wil je een specialist die met je mee denkt. Psycholoogopafstand.nl biedt deze optie via online therapie met een psycholoog of coach gespecialiseerd in burn-out en stressklachten. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.
Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van New York, Leuven, Osaka tot gewoon in Rotterdam.
Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.
Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl