Tijdens mijn studie heb ik heel veel met de trein gereisd. Het was een ritje van ongeveer vijventwintig minuten waarin ik iets voor mezelf kon doen. Vaak deed ik dan iets voor mijn studie. Hoe minder ik thuis moest doen, hoe beter. Dat was mijn motto. Maar soms zat mijn hoofd te vol en moest ik gewoon even ontspannen. Met mijn mp3-speler op observeerde ik dan mijn medereizigers en er viel me altijd één ding op. Hoeveel mensen op hun telefoon zaten te kijken!
Allemaal op onze telefoon
Ik ben vast niet de enige die dit opgevallen is. Sterker nog, ik weet zeker dat ik niet de enige ben want ik hoor er veel mensen over klagen. En toegegeven. Ik betrap mezelf er ook regelmatig op. Vooral als ik in de avond in de trein zit. Ook al heb ik eigenlijk niets ‘te doen’ op mijn telefoon; ik word niet gebeld en ik krijg geen berichtjes. Toch vond ik het prettig. Vaak bekijk ik dan maar de foto’s die ik op mijn telefoon heb staan. En ook heb ik altijd als ik in mijn eentje reis mijn mp3-speler op. Tijdens een van die vele treinreizen ben ik mij eens gaan afvragen waarom ik dit doe. En de conclusie is eigenlijk best logisch.
Lichaamstaal
Door oordopjes in te doen en me te concentreren op het schermpje van mijn telefoon, sluit ik me vrij letterlijk af voor de wereld om mij heen. Ik geef heel sterk een boodschap af. ‘Ik zie jullie niet, ik hoor jullie niet.’ Eigenlijk zeg je met je lichaamstaal dat je met rust gelaten wilt worden. En dit geeft veiligheid. Iedereen kent dit wel vanuit zijn of haar eigen leven. Je zit in de wachtkamer bij de huisarts, of op een feestje waar je niemand kent. Je voelt je ongemakkelijk en om jezelf maar een houding te geven sla je je armen en benen over elkaar heen.
Open houding
Volgens mij gebeurt in de trein met al die mensen die de hele tijd op hun telefoon kijken hetzelfde. Natuurlijk zal er soms ook daadwerkelijk een belangrijk gesprek gevoerd worden.
De houding waar ik het eerder over had, met de armen en benen over elkaar heen geslagen, wordt ook wel de ‘gesloten houding’ genoemd. Daartegenover staat de ‘open houding’ waarbij de ledematen losjes en vaak ook asymmetrisch worden gehouden. Mensen die deze houding aannemen worden vaak gezien als mensen met een hoge mate van zelfvertrouwen en een hoge status. Ook worden deze mensen positiever beoordeeld.
Het is misschien heel spannend, maar als je een belangrijke presentatie moet geven kan het positief voor je uitpakken als je juist een open houding aanneemt, hoe ongemakkelijk dat ook voelt. Ik zou zeggen, probeer het maar eens en doe er je voordeel mee. (Gastblog door: Naomi Mulder, Toegepast Psycholoog).
Start nu met een online psycholoog
Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.
Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Dili (Oost-Timor), Islamabad (Pakistan) tot Delfzijl of Deurne gewoon in Nederland.
Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.
Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl