Jaloezie: iets voor de psycholoog?
Iedereen kent het wel. Een pijnlijke emotie waar je niet bepaald trots op bent: jaloezie. Jaloers op die eindeloos lange benen van je buurvrouw, het wasbordje van de buurman, de dikke bos haar van je vriendin of op de ronde billen van de sportinstructrice. Of denk maar eens aan die ogenschijnlijk geweldige relatie van je zus, of aan andermans carrière (en bijbehorend salaris), spontaniteit, inparkeer-skills, humor of zelfverzekerdheid. Misschien ben je wel jaloers op iemand omdat hij of zij nooit jaloers is. Afijn. Waar komt jaloezie nou eigenlijk vandaan?
Wij mensen kunnen jaloers worden doordat we onszelf spiegelen aan anderen. Als iemand iets kan of bezit wat wij zelf ook graag zouden willen kunnen of hebben, benijden we de ander. Jaloezie klinkt al gauw negatief, maar hoeft dit niet persé te zijn. Een beetje, ‘gezonde’ jaloezie kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je waakzaam blijft in je relatie en dat je de relatie niet als vanzelfsprekend gaat beschouwen. Daarnaast kan jaloezie ook positieve consequenties hebben doordat men zichzelf wilt verbeteren ten opzichte van anderen. Jaloezie wordt pas een probleem als het ziekelijk wordt: je bent voortdurend jaloers terwijl daar geen aanleiding voor is. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je constant denkt dat je partner ontrouw is en vreemdgaat, terwijl hier helemaal geen sprake van is. Ziekelijke jaloezie verschuilt zich vaak achter andere klachten en is dan onderdeel van een groter psychisch probleem waarin angst de hoofdrol speelt.
Jaloezie een denkfout?
Jaloezie komt voort uit denkfouten, waarvan projectie er één is. Voor jaloerse mensen geldt namelijk dat zij denken te weten wat hun partner denkt: ‘Zij zal wel met hem naar bed willen’. Deze gedachte kan ontstaan doordat je denkt dat je partner jouw negatieve zelfbeeld deelt, of omdat jij zelf wel eens fantaseert over hoe het zou zijn om met een ander te vrijen, waardoor je denkt dat je partner dat dan ook wel zou hebben. Een negatief zelfbeeld is een ander voorbeeld. Als je hier last van hebt, kun je denken dat heel veel andere mensen leuker/liever/mooier zijn dan jij. De kans lijkt daarom groot dat je partner iemand tegenkomt die leuker/liever/mooier is dan jijzelf, wat je jaloers maakt. Een andere denkfout is catastrofaal denken. Mensen die jaloers zijn denken direct het ergste (‘Als hij naar haar lacht, zal hij haar wel veel leuker vinden en dus met haar door het leven willen gaan’).
‘De foutieve oorzaak’ is een andere denkfout. Jaloerse mensen geven voor hun eigen gedrag vaak een andere verklaring dan voor dat van hun partner, die exact hetzelfde doet. Bijvoorbeeld: je man komt een half uur later thuis van werk dan normaal. Jij denkt dat hij vast weer met die veel te knappe secretaresse aan het flikflooien was en daarom zo laat naar huis kwam. Ondertussen kom je zelf ook wel eens later thuis omdat een collega zijn hart bij je uitstort en je vindt dat je het niet kunt maken om zo weg te lopen.
Ziekelijke, extreme jaloezie heeft ingrijpende gevolgen voor je relatie en je zelfbeeld. Het goede nieuws is: er is wat aan te doen. De online psychologen van Psycholoog Op Afstand helpen jou of je partner graag om de denkfouten te ontdekken en aan te pakken. Middels online therapie krijg je de mogelijkheid om er voor te zorgen dat je met minder angst en meer (zelf)vertrouwen door het leven gaat. Klinkt dat niet heerlijk? Om jaloers op te worden toch?
Bij Psycholoog op Afstand hebben we een breed aanbod: zo kun je kiezen voor individuele hulp of gesprekken tezamen met je partner (online relatietherapie) of een mix daarvan. Aan de hand van een gratis kennismaking vertellen we je graag meer over de mogelijkheden!
Meld je nu vrijblijvend aan voor een eerste gesprek
Meld je eenvoudig aan voor een gesprek met een online psycholoog, dit kan over het onderwerp jaloezie gaan, maar ook over elk ander mogelijk onderwerp zoals somberheid, angst, trauma of stress. En wist je dat wij ook een online seksuoloog binnen ons team hebben? Therapie via internet (Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Waar, wanneer en hoe jij het wilt. Onze ervaren online psychologen bieden online psychologische hulp van Papendrecht tot Portugal. Waar je ook ter wereld bent! Auteur: Charlotte van Maarschalkerweerd schrijft over Jaloezie
Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.
Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl