fbpx

Spelletjes

In de psychologieboeken die ik tijdens mijn opleiding heb gebruikt staat er niks over in. Ook wordt het nog niet overal als een daadwerkelijk probleem erkent. Maar dat is het zeer zeker wel. Waar ik het over heb? Een gameverslaving. Voor vele is een computerspelletje of een game op een andere console (bijvoorbeeld: PlayStation) een leuk tijdverdrijf en verder niks. Zo nu en dan lekker even ontspannen en een spel doen. Voor anderen gaat dit verder en gaat het niet meer om ‘zo nu en dan’ en ‘even’ een spel spelen. Zij spelen (bijna) dagelijks en besteden vaak vele uren achtereen aan hun game. Ze starten hun game op zodra ze uit school/werk komen en blijven daar, als het kan, de rest van de dag mee bezig.

Symptomen bij gameverslaving

Er zijn een aantal symptomen die voorkomen bij een gameverslaving en die kunnen helpen bij het herkennen ervan. Bijvoorbeeld het steeds meer tijd besteden aan het gamen waardoor het ‘echte leven’ eronder gaat lijden. De persoon eet en drinkt achter de pc/console, blijft tot diep in de nacht zitten waardoor het slaapritme verstoord wordt, hij/zij stelt andere activiteiten zolang mogelijk uit, prestaties op school of werk gaan achteruit en het sociale contact buiten de games wordt steeds minder.

 

Online psychische hulp bij gameverslaving hulp via Skype, chat en whatsapp

Online psycholoog bij gameverslaving

Gamers kunnen geïsoleerd raken van hun omgeving omdat ze afspraken afzeggen om te kunnen gamen. Ze gaan steeds minder om met de mensen in hun omgeving als vrienden en familie omdat ze hun tijd liever in de games steken dan in sociale contacten. Sommige hebben voornamelijk contact met andere mensen via de game zelf en niet meer daarbuiten. Dit gedrag kan voortkomen uit een soort van escapisme, het ‘echte’ leven wordt ontvlucht door het gamen. Bijvoorbeeld omdat iemand veel zorgen heeft of stress en de verplichtingen van alledag wil vergeten. Tijdens het gamen worden adrenaline (stresshormoon), endrofine (een geluksstofje in de hersenen dat tevens als een pijnstiller kan werken) en dopamine (nog een geluksstofje, dat daarnaast een rol speelt bij de controle van je bewegingen, je denkprocessen, je emoties en motivaties) aangemaakt, wat het gamen zo leuk en verslavend maakt.

Niet alleen om de persoon zelf kan een gameverslaving een negatief effect hebben, ook de personen in diens omgeving kunnen er last van ondervinden. Als ze de gamer aanspreken op zijn gamegedrag kan hij bijvoorbeeld boos en geïrriteerd reageren, wat een negatieve invloed kan hebben op de onderlinge relaties. Er bestaat zelfs al een term voor de partner van een gameverslaafde: ‘Gamer Widow(er)’, een game-weduwe(naar). Zij hebben het gevoel dat ze hun man/vrouw zijn kwijtgeraakt aan de game. Lijfelijk zijn ze nog wel aanwezig maar al hun aandacht gaat uit naar de games.

Gamen als uitweg

Gebruik jij gamen als een uitweg en betrap je jezelf erop dat je er steeds meer en meer tijd aan kwijt bent? Dan heb je misschien hulp nodig. Een gameverslaving is onder andere te behandelen met Cognitieve Gedragstherapie, een vorm van therapie waarbij het aanpassen van negatieve gedachten, gevoelens en gedragingen centraal staat. Deze vorm van therapie wordt ook aangeboden bij Psycholoogopafstand.nl. Heb je hier behoefte aan? Vraag vrijblijvend een gesprek aan.
Geschreven door: Naomi Mulder, Toegepast Psycholoog

Start nu met een online psycholoog

Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.

Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Bisjkek (Kirgizië), Koeweit (Koeweit) tot Aalten of Barendrecht gewoon in Nederland.

Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.

Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl

    Bronnen:
    Benedetti, W. (2007). Game windows grieve ‘lost’ spouses. Geraadpleegd op 22 september 2016, van
    http://www.nbcnews.com/id/20397322/ns/technology_and_science-games/t/game-widows-grieve-lost-spouses/#.V-O74o9OLIU
    Bouman GGZ. (z.d.). Gameverslaving herkennen. Geraadpleegd op 22 september 2016, van
    http://www.boumanggz.nl/familie/verslaving/symptomen/gameverslaving/
    Brijder. (z.d.) Behandeling Gameverslaving. Geraadpleegd op 22 september 2016, van
    https://www.brijder.nl/probleem/gameverslaving/behandeling-gameverslaving
    DokterDokter. (z.d.). De invloed van dopamine op je gezondheid. Geraadpleegd op 22 september 2016, van
    https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/psyche/de-invloed-van-dopamine-op-je-gezondheid/
    NLBewustgezond. (z.d.). Adrenaline. Geraadpleegd op 22 september 2016, van
    https://www.nlbewustgezond.nl/gezonde-levensstijl/neurotransmitter/adrenaline/
    Mens-en-gezondheid.info. (z.d.). Gameverslaving, de duistere kant van gamen. Geraadpleegd op 22 september 2016, van
    http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/verslaving/64121-gameverslaving-de-duistere-kant-van-gamen.html
    Mens-en-gezondheid.info. (z.d.). Wat doet endorfine met je? Geraadpleegd op 22 september 2016, van
    http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/65984-wat-doet-endorfine-met-je.html

    Contact
    close slider