Zoals de dikke Van Dale beschrijft is ‘depressief’ dat je gedurende langere tijd neerslachtig bent. In de DSM 5, handboek in de klinische psychologie, staat dat er sprake kan zijn van een depressie wanneer de volgende symptomen aanwezig zijn: ‘een sombere stemming’ en ‘het verlies van interesse of plezier’. Dit in combinatie met verschillende andere symptomen die zijn omschreven in de DSM 5. Ik zal hierbij niet verder ingaan op deze criteria, omdat ik graag de persoon voorop stel en luister naar het gevoel van de persoon in kwestie. Daarom zal ik in ieder geval mijn gevoel van depressief zijn delen. Dit zowel als wie ik persoonlijk ben evenals psycholoog.
Een aantal jaar geleden kampte ik met een depressie. Het gevoel van…nou ja…bijna geen gevoel denken te hebben. Ergens uit willen stappen, maar tegelijkertijd niet verder komen. Het gevoel hebben opgeslokt te worden door omstandigheden en geen uitweg meer zien. En boven alles…niet de omstandigheden die het ergst zijn, maar het gevoel van verdriet, somberheid en leegte. Het gevoel dat je zo graag weg wilt hebben, maar niet weet hoe je het gevoel van somberheid om kan zetten in een gevoel van vreugde.
Het krijgen van een beter gevoel. Hoe bereik ik dit? Voor mij helpt het om negatieve gedachten om te zetten naar positieve gedachten. De focus leggen op wat positief is en langzaamaan weer inzien wat mijn talenten zijn en hoe ik dit kan benutten. Het besef dat ik fouten mag en kan maken om juist beter te worden. Dat ik niet waardeloos ben en me niet overal schuldig over hoef te voelen. Met nadruk op overal, want er zijn natuurlijk ook dingen waar ik me, voor een korte tijd, terecht schuldig over mag voelen ;-).
Depressief? CGT helpt!
In de cognitieve psychologie wordt hier ook wel gesproken van cognitieve gedragstherapie. Een methode waarbij positieve gedachten in de plaats komen van negatieve gedachten. Dit kan ervoor zorgen dat negatieve gevoelens verdwijnen en gedrag kan veranderen. Cognitieve gedragstherapie heeft mij enorm geholpen. Ik ben me ook bewust geworden van de stappen die ik zelf heb gezet. Ik denk dat dit ook belangrijk is om te beseffen. Je hebt de kracht om jezelf anders te leren denken, te leren voelen en te leren gedragen. Deze kracht blijft in je zitten, ook al is het soms een lang proces en lijkt het resultaat uitzichtloos. Resultaat is er, maar hiervoor dient aandacht te worden gegeven aan de kleinste stappen die worden gemaakt.
Somberheid begrijpen
Neem de tijd om je sombere gevoel te begrijpen en het gevoel van goed willen voelen los te laten. Soms heb je hiervoor iemand nodig die onbevangen kan luisteren en je de mogelijkheid geeft om te zeggen wat je graag wilt zeggen. Die de kleinste stappen ziet die je hebt gemaakt. Ik kan me voorstellen dat de vraag naar hulp daar is, maar dit tegelijkertijd onveilig voelt. De kans om in je eigen veilige omgeving te blijven, maar toch hulp te krijgen is een mooie mogelijkheid om geholpen te worden. Het gevoel bekendheid te geven aan het depressieve gevoel, maar tegelijkertijd ‘onbekend’ te blijven. Als cliënt kun je hiervoor bij een online psycholoog door middel van het maken van de kleinste stappen, grote stappen maken. Een relatief nieuwe methode waar ik veel mogelijkheden in zie. Blog door Natasja van Wordragen.
Start nu met een online psycholoog
Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.
Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Tokio (Japan), Sanaa (Jemen) tot Delft of Venlo gewoon in Nederland.
Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.
Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl