Artikel geschreven door Vivian Faatz, psychologiestudent, over het fenomeen ‘zomerdepressie’. Het is officieel zomer in ons kikkerlandje. Als we het weer moeten geloven, kunnen we ons regelmatig afvragen of het daadwerkelijk zo is. Van stormachtige herfstdagen tot hittegolven, er valt geen peil op te trekken. Als echte Nederlander laten we dit natuurlijk ook maar al te graag merken. Te koud, te warm, te regenachtig, te vochtig, eigenlijk is het altijd té. Toch blijft de zomer een periode waar veel mensen naar uitkijken. Langer licht en zomerse avonden. Dat betekent terrassen met vrienden, BBQ-en met familie en de bakfietsen en steps worden uit de schuur gehaald om naar het zwembad of strand te rollen. Een vakantie naar een of ander tropisch land staat ook vaak nog op de agenda, waar we niet hoeven te klagen over het weer, maar ja, er zitten vast wel 392830 muggen ofzo.
Zomerdepressie
Ondanks dat de Nederlandse zomers niet aan al onze eisen voldoen, is het toch voor veel een periode van fun. Dat geldt helaas niet voor iedereen. Bij sommigen komt op dit moment de zomerdepressie de kop op steken. Een fenomeen wat vaak wordt afgedaan als aanstellerij en overdreven gedoe. Is er een verband tussen de seizoenen en onze lichamelijke en psychische gesteldheid?
Als het gaat over seizoensgebonden depressie, gaat het vaak over de depressieve gevoelens die opspelen in de herfst of de winter. Over de winterdip wordt vaker gesproken, over de zomerdepressie hebben we nog niet zoveel gehoord. In 2012 waren er, volgens het Fonds Psychische Gezondheid, ongeveer 0,1 procent Nederlanders die last hadden van een zomerdepressie. Dit komt neer op ruim 17.000 mensen. Daarnaast blijkt 1 op de 300 mensen last te hebben van een zomerdip. Dit is de lichtere variant van de zomerdepressie.
Te veel licht?
Over het algemeen volgen er altijd positieve berichten over licht. Hoe meer licht, hoe beter onze gesteldheid. Toch zijn daar ook tegenstrijdige berichten over, waarbij teveel licht onze slaap kan verstoren. Het verstoren van de slaap, doordat het te lang licht is in de zomer, kan leiden tot depressieve gevoelens. Daarnaast wordt er druk opgelegd van buitenaf. Het is zomer, dus we moeten zoveel mogelijk genieten van het weer en naar buiten. Hierdoor blijven we op zomerse avonden langer buiten en wakker, terwijl het misschien wel nodig is om met gordijnen dicht en een ventilator aan, zo veel mogelijk slaap te hebben.
Eenzaamheid
Naast de druk die er wordt opgelegd, zijn er ook veel mensen die hun biezen en de caravan pakken om weer naar die Franse camping te gaan. Ben jij een van de achterblijvers en is er op dat moment geen vast dag- en nachtritme, zou er eenzaamheid op kunnen treden. Deze eenzaamheid kan weer samengaan met depressieve gevoelens.
Dan is er ook nog alle sociale media waar die prachtige vakantiekiekjes en dagjes uit op worden gedeeld. Die regenachtige dag, die dure rekening in dat ene restaurant en die kwallenbeet, worden hier niet bij vermeld. Dat geeft een ideaalbeeld over hoe fantastisch anderen het hebben, terwijl jij ondertussen probeert te slapen terwijl de zon nog volop door je gordijnen kruipt.
Hebben we uiteindelijk toch besloten de stap te wagen en een voet te zetten in het plaatselijke zwembad of in een snikhete auto richting het strand te rijden, dan treedt daar de angst op. De angst om bekeken te worden, onzekerheid over je eigen lichaam. Sommigen zullen ongegeneerd rondhuppelen in een veel te kleine bikini of zwembroek, anderen hebben hier wat meer moeite mee. Continu bewust zijn van je eigen lichaam, dat is ontzettend vermoeiend.
Zo blijkt dus dat die zomerdepressie of dip, helemaal geen kwestie is van aanstellerij. Het wordt bepaald door onze biologische mechanismen, die samen met maatschappelijke druk zorgen voor een zomer die helemaal niet zo ‘hoera’ is.
Is de zomer ook niet jouw favoriete seizoen? Herken je jezelf in de zomerdepressie of zomerdip? De psychologen van Psycholoog op afstand kunnen je helpen!
Start nu met een online psycholoog
Meld je nu aan voor een intakegesprek met een online psycholoog of psychiater van psycholoogopafstand.nl. Waar, wanneer en hoe jij maar wilt (bv via Facetime, Skype, Whatsapp, chat of email). Zolang je beschikt over internet kun je gebruik maken van onze diensten.
Onze online (Gz-)psychologen zijn ruim ervaren, universitair opgeleid en BIG-gecertificeerd. Hierdoor bieden wij hoogwaardige online hulp. Wij bieden online therapie van Vilnius (Litouwen), Luxemburg, Skopje (Macedonië) tot Valletta (Malta) of gewoon in Nederland.
Start vandaag nog met online therapie!
Vul onderstaand formulier in om je aan te melden voor een eerste gesprek met een online psycholoog of als je vragen hebt over onze werkwijze.
Ook kun je een bericht sturen naar info@psycholoogopafstand.nl